Opslag in de cloud door dPC Solutions
Opslag in de cloud is een vrij breed begrip. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden beschreven waar wij jou en je bedrijf mee kunnen helpen. Daarnaast kunnen wij altijd een oplossing op maat aanbieden. Wil je meer weten over het werken in de cloud? Of vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op of bel met 1 van onze winkels.
Bestanden opslag in de cloud
De simpelste manier is het plaatsen van je bestanden, zoals foto’s en documenten in de cloud. De opslag in de cloud kan een externe locatie zijn waarbij je gebruik maakt van het internet, maar wat vele niet weten is dat je ook een lokale cloud kan creëren. Tegenwoordig hebben vele routers naast de gebruikelijke netwerkaansluitingen, ook een USB-poort. Deze poort kun je gebruiken om een externe harde schijf op aan te sluiten. Hierdoor wordt de harde schijf opgenomen in je netwerk en kan iedereen die op het netwerk aangesloten zit de harde schijf als cloud opslag gebruiken. Dit is een geschikte oplossing voor thuis of een klein kantoortje waar er af en toe bestanden gebackupt moeten worden.
Opslag in de cloud
In de vorige alinea gaven we al aan dat je met een externe harde schijf een lokale cloud kunt creëren als er een USB-poort aanwezig is op je router. Maar als een bedrijfsmatige oplossing is het minder geschikt. Dan wil je juist snel in de cloud bestanden kunnen opslaan, bestanden kunnen openen en op elke locatie kunnen beschikken over deze bestanden. Dit kan gerealiseerd worden met behulp van een server of een NAS. De server wordt gebruikt als centrale opslagplek voor alle gebruikers in het netwerk en je kan software vanaf de server draaien. Je kan bestanden delen met elkaar en vanaf een ander locatie benaderen ergens anders in de wereld. Voordeel van deze oplossing is dat je zelf de kracht van de gebruikerscomputers kunt bepalen, elke computer kan aangesloten worden in het netwerk. Het nadeel is dat de computers duurder zijn in aanschaf.
Werken in een (lokale) cloud
Een andere mogelijkheid is door je software compleet in de cloud te laten draaien. Dit kan door middel van de zogenaamde thin client computers. Een thin client is een kleine computer wat voorzien is van simpele componenten en is niet voorzien van grote harde schijven of goede grafische opties. Via een netwerk wordt de thin client aangesloten op een Server. De thin client laat het bureaublad van de server zien via een remote desktop verbinding (bureaublad op afstand). Je werkt dan in principe gewoon op de server. Wanneer je wat opslaat, wordt het dus ook op de server opgeslagen en niet op de thin client. Je werkt op deze manier dus met een lokale cloud. Je kan op deze manier ook in de cloud werken op een externe (gehoste) server. Dit maakt het gemakkelijker dan ooit om vanaf iedere werkplek, op iedere locatie gebruik te maken van de nodige toepassingen en gegevens. De thin clients van vandaag sluiten prima aan op dit concept. We noemen deze clients ook wel cloud clients. Bovendien kun je bestaande computers softwarematig ombouwn in thin clients. Laptops zelfs tijdelijk, zodat gebruikers altijd in dezelfde omgeving werken. Op kantoor werk je op een desktop met groot beeldscherm voor spreadsheets of presentaties en onderweg op je notebook. Voordeel van deze cloud oplossing is dat je gebruikerscomputers vrij goedkoop zijn, maar een nadeel is dat je ze minder krachtig zijn dan gewone computers.